DOLAR 34,8803 0.03%
EURO 36,6552 0.05%
ALTIN 3.026,99-0,61
BITCOIN 35189372,09%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

17:43

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Christine Lagarde’dan faiz uyarısı

Christine Lagarde’dan faiz uyarısı

ABONE OL
Şubat 11, 2022 18:24
Christine Lagarde’dan faiz uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya piyasalarında, özellikle de ABD ve Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artırımı beklentisi hakim.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, konuya ilişkin, Alman medya ağı Redaktionsnetzwerk Deutschland’a (RND) açıklamalarda bulundu.

Lagarde, bu yıl faiz artışının yüksek petrol fiyatlarına ve enflasyonu artıran arz dar boğazına çözüm olmayacağı konusunda uyarılarda bulundu.

“FAİZ ARTIŞI PROBLEMLERİ ÇÖZMEZ”

“Bu (faiz artışı) mevcut sorunların hiçbirini çözmez. Şimdi çok acele hareket edersek, ekonomilerimizin toparlanması önemli ölçüde ivme kaybedebilir ve istihdam risk altında olabilir.” ifadesini kullanan Lagarde, ECB’nin negatif faiz oranlarını ancak kademeli olarak pozitife döndüreceğini ve ekonomik verilerin izin vermesi durumunda bunu yapacağını belirtti.

“ENFLASYONUN TAHMİNİMİZDEN YÜKSEK ÇIKMASI MUHTEMEL”

Lagarde, faiz artırımının zamanlamanın ilişkin ise “Şu anda tahminimize dahil ettiğimiz yükselen enflasyon rakamlarını izliyoruz. Enflasyonun aralıktaki tahminimizde daha yüksek çıkması muhtemel. Analiz mart ayında olacak ve sonra göreceğiz.” dedi.

“EURO BÖLGESİNDE TARİHİ ENFLASYON”

Enerji geçişinden kaynaklanan ilave bir fiyat artışı riskinin düşük olduğunu düşündüğünü ifade eden Lagarde, “Karbon emisyon ticareti veya özel vergiler hakkında konuşup konuşmadığımızdan bağımsız olarak, karbonsuzlaştırmanın fiyatlar üzerindeki mevcut etkileri asgari düzeyde.” değerlendirmesinde bulundu.

Euro Bölgesi’nde ocakta yıllık enflasyon, enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 5,1’e ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Piyasalar, ECB’den 10 yıldan fazla süredir ilk kez borçlanma maliyetlerini Aralık 2022’ye kadar yaklaşık 50 baz puan artırmasını, mevduat faiz oranının da gelecek yıl pozitife dönmesini bekliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.