Tarihin en kanlı muharebelerinden birine sahne olan ve dünya harp tarihine geçen, Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nda bulunan Şehitler Abidesi, Seyit Onbaşı Anıtı ve 57. Piyade Alayı Şehitliği her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiye Çanakkale Ruhunu yaşatmaya devam ediyor.
Adım atılan her noktasında Çanakkale Savaşları’nın izlerinin görülmesi mümkün olan, açık hava müzesi niteliği taşıyan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Gelibolu Tarihi Alanı, savaşan tarafların anma günlerinde bir araya gelerek dünya barışını işaret etmeleri nedeniyle de önem taşıyor.
Çanakkale Zaferi’nin hatıraları müze alanlarında sergilenerek, Çanakkale ruhunun gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.
Salgına rağmen geçen yıl 3 milyon kişinin ziyaret ettiği Gelibolu Tarihi Alanı’nda büyük önlemler alınıyor.
Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi ve şehitlikler, Kilitbahir Kalesi ve Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi ile kent merkezindeki Hamidiye Tabyaları’nda bir süre önce ziyaretçilerin Müze Kart’lı girişleri başladı.
Bölgede her yıl yapılan Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümünde; Türk tarihinin altın sayfalarından olan eşsiz kahramanlıkların yaşandığı, vatan ve millet sevgisinin sembolleştiği, ülkenin her köşesinden gelen gençlerin kutsal saydığı değerler için canını feda ederek “Çanakkale geçilmez” destanının anılması için, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı koordinesindeki ekipler titizlikle çalışıyor.
Restorasyon ve Yapım İşleri Grup Başkanlığı Şehitlikler ve Anıtlar Çalışma Grubunca bölgede peyzaj düzenlemesi yapılmasının yanı sıra belirlenen kısımlar yeşillendirilerek zemin temizleniyor.
Şehitler Abidesi çevresinde ilk kez yapılan çalışmayla, Türk bayrağını simgeleyecek kırmızı ve beyaz renkte 40 bin lale ile 10 bin şakayık ekildi. Bu anlara şahit olan ziyaretçiler bol bol fotoğraf çekildi.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Tarihi Gelibolu Yarımadası’nı dünyanın en çok ziyaret edilen, en büyük açık hava müzesi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Kaşdemir, “Çanakkale dediğimiz zaman Türk milletinin kalbi daha başka çarpmaya başlar, gönlümüzdeki yeri bambaşkadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıktığı, Kurtuluş Savaşı’na giden yolun taşlarını döşediği ve Cumhuriyet’e giden yolun ön sözünün yazıldığı topraklar.
Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu müstesna toprakların hizmetindeyiz, hizmetkarlarıyız ve burayı gelecek kuşaklara aktarmak için gayret gösteriyoruz.” sözlerine yer verdi.
GÜNDEM
30 Kasım 2023GÜNDEM
30 Kasım 2023GÜNDEM
30 Kasım 2023GÜNDEM
30 Kasım 2023EKONOMİ
30 Kasım 2023GÜNDEM
30 Kasım 2023MAGAZİN
30 Kasım 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.