DOLAR 34,2757 -0.01%
EURO 37,6526 -0.08%
ALTIN 2.884,95-0,05
BITCOIN 2132375-1,49%
İstanbul
23°

AÇIK

05:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Astım krizinin en yaygın 6 belirtisi

Astım krizinin en yaygın 6 belirtisi

ABONE OL
Aralık 5, 2021 13:12
Astım krizinin en yaygın 6 belirtisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Havalandırması olmayan küçük bir alanda mahsur kalmanın nasıl hissettirdiğini biliyorsunuzdur. Göğsünüzdeki huzursuzluk, nefes darlığı ve sıkışma, bayılacağınızı hissettirir. Bu, astım krizi sırasında hastaların hissettiklerinin yarısı bile değildir.

Her astım hastasının kendi deneyimi ve bir atağın nasıl hissettirdiğini tanımlayan yeni bir şeyi vardır. Tek benzerlik, herkes için eşit derecede travmatik olmasıdır. Göğüste donuk bir ağrı veya göğüste şişlik veya sıkışma olabilir. Bazıları bunu ciğerlerindeki hava sıkılmış gibi tanımlarken, bazılarına göre nefes almanın imkansız hale gelmesi gibi.

ASTIM KRİZİ NEDİR?

Astım, akciğerlere hava veren hava yollarının daraldığı, şiştiği ve fazladan mukus üretmeye başlayabildiği bir durumdur. Polen, toz, kuru hava, evcil hayvan tüyü veya duman gibi tahriş edici maddeler solunduğunda, hava yolları daha da şişer ve onları çevreleyen kaslar gerilir. Nefes almayı zorlaştırabilir ve astım krizlerine yol açabilir. Durum geri döndürülemez ve sadece tedavi ile kontrol edilebilir.

Astım krizleri genellikle evde ilaçlar yardımıyla kolayca yönetilebilir. Sadece şiddetli astım atakları geçirenlerin hastanede müdaheleye ihtiyacı vardır. Ayrıca, göğüsle ilgili sorunları, kronik astımı, kronik bronşiti, KOAH’ı olanlar ve sigara içenler arasında şiddetli astım krizi atakları yaygındır.Bunlar ahricinde tahriş edici maddelere maruz kalınırsa yaşanabilir.

ASTIM KRİZİNİN BELİRTİLERİ

Böyle bir durumda hemen harekete geçmek için astım krizinin neye benzediğini biliyor olmalısınız. İşte astım krizinin 6 yaygın belirtisi:

Nefes Darlığı

Nefes darlığı, astımın ilk belirtilerinden biridir ve aniden ortaya çıkar. Hava yolları iltihaplı ve daraldığında görülür. Bu nedenle gerekli miktarda oksijeni akciğerlere taşıyamaz. Kişinin nefesinin kesildiğini hissettirir.

Hırıltı

Bir astım krizi sırasında hava borusunun iltihaplanması onu daraltır ve gerekli miktarda oksijeni solumayı zorlaştırır. Havayı solurken hırıltılı bir sese neden olur. Akut atakta başlangıçta çok fazla hırıltı olur. Nefes alırken çıkan müzikal bir ses, ardından öksürük ve diğer sorunlardır.

Öksürük

Toz, sis, duman ve polen gibi tahriş edici maddeler astım krizini tetikler. Bu mikro parçacıklar hava yollarına girdiğinde, tahrişe ve iltihaplanmaya yol açarlar. Göğsünüzdeki ve karnınızdaki kasların öksürük ile akciğerlerinizdeki havayı dışarı atmasını sağlamak için beyninize sinyal veren sinirleri uyarırlar. Astım krizinin başka bir tipik belirtisidir. Öksürük herkeste yaygın değildir. Bazen sadece hırıltı ve nefes darlığı görülebilir.

Göğüs Sıkışması

Yeterli miktarda havayı solumakta güçlük çekmesi kişiyi rahatsız eder. Göğüste sıkışmaya neden olur. Göğüs şişmiş veya sıkışmış gibi hissedilebilir. Hava akciğerlerde sıkışıp kaldığında ve güzel bir şekilde nefes alıp veremediğinizde olur.

Geçmeyen Öksürük

Akut solunum rahatsızlığı olanlarda astıma bağlı öksürük o kadar kolay geçmez. Astımı tetikleyen tahriş edici maddelerden kaynaklanabilir. Öksürük kışın daha kötü olabilir ve grip virüsü nedeniyle astım atakları tetiklenebilir. Bu durumda tetiklenen öksürük, öksürük varyant astım olarak adlandırılır.

Hızlı Nefes Alma

Astım nedeniyle oluşan nefes darlığı kişinin hızlı nefes almasına da neden olur. Akciğerlerdeki havanın tamamen dışarı atılmasının yarattığı sıkıntı, kişinin otomatik olarak daha hızlı nefes almasına neden olur. Hızlı nefes alma sırasında hırıltı sesi duyulabilir.

ASTIMI YÖNETMEK İÇİN İPUÇLARI

Atım belirtilerini kontrol altında tutmanın ve astım krizini önlemenin en iyi yolu solunum cihazlarıdır. Viral enfeksiyon nedeniyle tetiklenen bir astım krizi, en kötü durumda ateş ve zatürre gibi ikincil sorunlara yol açabileceğinden, kronik solunum rahatsızlıkları olanlar kış aylarında daha dikkatli olmalıdır. Bu, durumu daha zor ve ciddi hale getirir.

Astım ataklarının sayısını azaltmak için, hastanın krizin başlamasına neden olan alerjenle temasını sınırlamak ve ideal olarak dışlamak kritik derecede gereklidir. Bunun için ihtiyacınız olanlar:

– Odayı havalandırmak ve atmosferdeki toz parçacıklarını gidermek için hava temizleyicileri ve klimalar kullanmak,

– Aşırı kuruluk ile mücadele etmek için nemlendiriciler kullanmak,

– Hasta için konforlu, sabit bir oda sıcaklığı sağlamak,

– Toz akarları ve hamamböceklerini ortamdan uzak tutmak,

– Hipoalerjenik yatak örtüleri kullanmak,

– Evcil hayvanlarla temastan kaçınmak,

– Hipoalerjenik bir diyet seçmek.

Bir kriz anında nefesinizi ve endişenizi kontrol etmenize yardımcı olacak egzersizleri düzenli olarak uygulamak da önemlidir. Böyle bir durumda ilacınızı alın, rahat bir duruş bulun, rahatlayın, dudaklarınızı büzerek nefes verin ve karnınızı kullanarak nefes alın.

Tütün, bronş iltihabını arttırdığı için astımın tetikleyicilerinden biridir. Bu nedenle sigara içmeyin ve yakınınızda sigara içmelerine izin vermeyin. Astımınızı kontrol altına almak ve kaliteli bir yaşam sürmek için doktorunuzun verdiği ilaçları belirtilen doz, sıklık ve sürede alın.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.